Alcatraz Hapishanesi

19.yüzyılın  ortalarından bu tarihe, Amerika Birleşik Devletleri'nde en büyük mahkumların tutulduğu ünlü hapishane Alcatraz. '' The Rock'' ismi verilmiş hapishane San Francisco Körfezi' ndeki küçük kayalık adada inşa edilmiştir. Uzak konumu sebebiyle deniz feneri yeri olarak da kullanılmıştır. Fakat yıllar geçtikçe Amerikan askeri adanın kontrolünü eline alıp  hapishaneye dönüştürmüştür.
Ada San Francisco Körfezi 'ne giren ilk Avrupalı ünlü İspanyol deniz subayı Juan Manuel de Ayala tarafında 1775 senesinde keşfedildi. Adaya La Isla de Los Alcatrates adını verdi. (Pelikan adası olarak tercüme edilir.) 19. Yüzyılın  ortalarında Meksikalı Vali Pio Pico, adadaki deniz feneri inşaatını yaptı. Meksika Amerikan savaşının sona ermesinden kısa süre sonra 1850 yılında Kaliforniya' nın  devralmasından sonra  ABD'nin 13. Cumhurbaşkanı Millard Fillmor Alcatraz tarafından ABD ordusunun mülkü olarak alındı. Sonraki on yılda ordu, Amerikan iç savaşı sırasında adaya tahkimat ve savunma topları yapmaya başladı. Uzak konum ve müstahkem askeri kompleks bir hapishane için büyük bir yer olduğunu kanıtladı ve askeri kuvvetlerini adadan uzaklaştırmaya karar verdikten sonra sadece hapishane olarak kaldı.
Hapishanenin nüfusu yıllar içinde arttı ve büyüklüğüne 1898-1906 San Francisco depremi ve İspanyol - Amerikan savaşından sonra geldi.
1907'de Alcatraz resmen Batı Amerika Birleşik Devletleri Askeri cezaevi olarak tayin edildi ve genişleme çalışmaları başladı.
1912 'de ana hapishane bloğu ve çevre binaları tamamlandı. Yavaş yavaş hapishane nüfusu artmaya başladı. Tesislerin, adaların doğal savunmanın sağladığı azami güvenlik hapishanenin şöhreti için etkili oldu. 1930'ların yasağı boyunca çok ünlü gangsterler ve suçlu mahkumlar burada kaldı. Özellikle de Al Capone ve Machine Gun Kelly bunlar arasında bulunuyordu. Toplam 14 kaçış girişiminde, 36 mahpus kaçmayı denedi. 23'ü yakalandı, 8'i kaçıp öldü ve kalan beşinin boğulduğu kabul edildi.
Artan maliyeti ve uzak konumu sebebiyle 21 Mart 1963'te kaçma girişiminden sadece iki yıl sonra hapishane kapatıldı. Morrismlar Frank Moris, Jhon Anglin ve Clarence Anglin hapishanenin kompleks duvarlarından çıkıp San Francisco Körfezi 'nin buzlu sularına girmeyi başardılar. Cesetleri bulunamadı. Yetkililer en çok boğulduklarını iddia etseler de, US Marshall Office davayı hala araştırıyor.
Hapishanenin kapatılmasından sonraki yıllarda, Alcatraz Adası ABD hükumetine karşı Hint halkının hakları konusunda savaşan büyük bir grup Hintli protestocunun merkezi haline geldi.
1986 yılında Alcatraz Adası Ulusal Tarihi bir dönüm noktası olarak ilan edildi.
Adanın şöhreti pek çok kitap ve film cezaevi içindeki koşulları en üst seviyeye çıkarmaya çalıştı. Alcatraz Hapishanesi hakkındaki efsaneler dünya tarihine dünyanın en tanınmış hapishanelerinden biri olarak girdi.



KAYNAKÇA:https://www.alcatrazhistory.com/

Yorumlar

Popüler Yayınlar