Postmodernizm ne demek? (Tutunamayanlar)

Oğuz Atay 'ın çok sevdiğim kitabı olan Tutunamayanlar romanından söze girerek postmodernizmden bahsetmeye kadar verdim. 
Tutunamayanlar Türk edebiyatının ilk postmodern romanıdır.
Postmodernizm dilimizde modern ötesi olarak tanımlanmış bir kelimedir. Peki modern nedir? Yeni kelimesini karşılayan modern kavramı aydınlanma sonrasını ifade etmek için kullanılmaktadır.
Postmodernizm 1950 sonrası yılları sonrası dönemi karşılayan bir kavramdır. Modernizm kavramlarını sorgulayan postmodernizm bu kavramların yerine etniklik, farklılıklar gibi yeni değerler getirmiştir. Modernite insanları mutlu etmiyorsa onun kavramları ve bakış açısı sorgulanmalıdır anlayışı temeldir. Modernizm birey üzerinden statik bir insan tanımlar. Postmodernizm özne kavramı üzerinden sürekli değişen bir insan tanımı yapar.
Postmodernizm sentez ve bütünlüğün yerine parçalı olmayı seçer. Modernizm döneminde yani 1950 öncesi dönemde ortaya çıkan ideolojiler reddedilir. Postmodernizmde çoğulcu kültür vardır, evrensel kültür yoktur. Görecelik sergilenip farklı kavramlar çıkarılır. Bunun üzerinde sürekli ironik yaklaşımlar sergilemiştir. Çoğulculuk yapısı önemsenmiş, karşıt unsurların bir arada oluşu savunulmuş, ilke bozucu protest tavırlar sergilemiştir.



KAYNAK: :https://www.bilgiustam.com/postmodernizm-nedir/

Yorumlar

Popüler Yayınlar